Clarissa over voeding, bewegen en haar moesbalkon

Hallo, Ik ben Clarissa en ik hoop velen van jullie online te mogen ontmoeten en leren kennen tijdens de online activiteiten. Uiteraard gaan we het uitgebreid over voeding en bewegen hebben. Wat die onderwerpen voor mij betekenen vertel ik graag in dit blog.

Deel 5: Een lekker spinazie wokgerecht

Hoe gaat het met jullie? Deze maand zijn voor velen weer allerlei activiteiten gestart zoals (vrijwilligers)werk en dagbesteding. Zelf stapte ik vorige week voor het eerst sinds maanden weer het hoofdkantoor binnen om een training Herstel & Empowerment aan te bieden. Dat was wel even gek hoor om mijn vertrouwde werkplek ineens vol aanpassingen te zien. Flessen desinfectiegel en de trainingsruimte zo ingericht dat we makkelijk de benodigde anderhalve meter afstand kunnen houden. Wij van Plus hebben van een lieve collega een mondkapje gekregen, die zie je me dragen op de foto, nog in mijn lievelingskleur ook! Mooi om te zien hoe mensen allerlei creatieve dingen bedenken in deze rare tijd. Ik zie ook allerlei mooie en grappige mondkapjes voorbij komen. Naast degene die ik op de foto draag, heb ik er 1 waar “Stay safe” (blijf veilig) op staat en 1 in allerlei felle kleurtjes. Ben wel heel benieuwd naar jullie mondkapjes, misschien willen jullie die posten op onze Facebook pagina van Samen Online?

Vorige keer vertelde ik dat ik heel blij ben dat mijn sportschool weer geopend is. Inmiddels sport ik weer om de dag en wat is het heerlijk om dat weer te kunnen doen. Ik sport voornamelijk omdat het me meer rust in mijn hoofd geeft en mijn stemming een stuk beter is wanneer ik lekker in beweging blijf. Wat doen jullie om lekker in je vel te zitten?

Naast sporten is koken iets waar ik heel blij van wordt, zeker wanneer ik groenten uit mijn eigen moesbalkon kan gebruiken. Dit jaar heb ik drie bakken Nieuw-Zeelandse spinazie staan waar ik deze week voor het eerst flink van kon oogsten. Ik zaai de bakken met enkele weken ertussen zodat ik op een gegeven moment maandenlang een doorlopende oogst heb. De spinazie heb ik lekker gewokt met ui, knoflook en tomaatjes en gegeten met zoete aardappelfriet en gebakken forel. De vis had ik gevuld met allerlei kruiden uit de tuin zoals rozemarijn, peterselie en dille, heerlijk!

Recept: een lekker spinazie wokgerecht

Ingrediënten:

  • 300 gram spinazie
  • 1 grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • handvol cherrytomaatjes

Zo maak je het klaar:

Snijd de ui in halve ringen en bak deze drie minuten in wat olijfolie op middelhoog vuur. Voeg dan de gehalveerde cherry tomaatjes toe en de fijngesneden knoflook en bak 2 minuutjes. Voeg dan de spinazie toe en schep deze rustig om totdat ‘ie geslonken is. Klaar!

Eet smakelijk en blijf gezond allemaal!

Deel 4: Gezonde voeding en bewegen, de ideale combinatie voor balans in je lijf

Hoe gaat het met jullie? Wat merken jullie van de versoepelde maatregelen en hoe bevalt dat? Voor mij begint de week heel erg goed, want er gaat iets beginnen waar ik heel erg naar uit gekeken heb: mijn sportschool gaat weer open! Er zijn volgens mij goede maatregelen getroffen, waardoor ik met een gerust hart durf te gaan. Zo is er anderhalve meter afstand ingebouwd tussen de apparaten, kom je aan in je sportoutfit en verlaat je na het sporten de sportschool meteen. Natuurlijk staan er ook overal flessen desinfectiemiddelen. Om te voorkomen dat er teveel mensen binnen zijn, moet je online reserveren. Dat ga ik zo direct doen! Heb het sporten enorm gemist en kijk er enorm naar uit om weer in de fitness apparaten te hangen. Is er een activiteit die jullie weer kunnen gaan oppakken waar je veel zin in hebt?

Met de moestuin gaat het enorm goed trouwens! De tomaten staan volop in bloei en ik heb al een handvol sperziebonen kunnen plukken. Ook de Nieuw-Zeelandse spinazie gaat goed, dit is een soort die goed groeit in de zomer. Verder heb ik inmiddels bakken vol verse kruiden staan, zoals basilicum. Dat ruikt ook zó lekker! 

Ik kijk nu al uit naar een gerecht dat ik over een paar weekjes kan gaan maken met allerlei groenten uit de moestuin, daarom deel ik het recept nu alvast met jullie.

Recept: Pasta pesto met tomaatjes en spinazie

Ingrediënten:

  • Half pak volkoren spaghetti
  • 400 gram cherrytomaten
  • Zak gewassen spinazie van 600 gram
  • 2 preien
  • 1 pak (vega) spekjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 bakje verse pesto of maak de pesto zelf

Ingrediënten pesto:

  • 30 gram basilicum
  • 30 gram pijnboompitten
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

Zelf de pesto maken:

Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter in een pannetje. Laat ze afkoelen op een bordje. Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten in de vijzel of keukenmachine en maal fijn. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal tot een groene massa. Giet de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door. De pesto moet smeuïg zijn. Breng de pesto op het laatst op smaak met een beetje zwarte peper.

Zo maak je de pasta klaar:

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en giet af.
Verhit ondertussen een wok en bak de spekjes hierin zachtjes uit, voeg dan de gewassen en gesneden prei toe en bak deze rustig tot ‘ie zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg dan de gesneden knoflook en gehalveerde cherrytomaatjes toe en roerbak 2 minuten. Voeg dan de spinazie in delen toe, laat slinken en voeg weer een flinke hand spinazie toe tot alle spinazie geslonken is. Voeg dan de inmiddels afgegoten spaghetti toe, mix goed, voeg de pesto toe en roer goed door elkaar. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Deel 3: (Tevreden) Zijn met winterpostelein

Het leven is niet altijd wat je ervan verwacht.

Zo wachtte ik geduldig maar ook vol verlangen op mijn krulpeterselie. 

Die had ik zorgvuldig gezaaid en water gegeven. Een mooi plekje had de pot, beschut maar ook in de zon en zo nu en dan sprak ik er vol verwachting lieve woorden tegen. Na weken wachten kwam er eindelijk iets uit, hoera!

Een dikke week later krabde ik me eens achter de oren, want dit waren wel hele dikke blaadjes voor krulpeterselie. Naarmate de tijd verder verstreek drong het langzaam tot me door dat dit wellicht weleens geen krulpeterselie was. En daar baalde ik van. Ik probeerde te achterhalen wat er gebeurd was met mijn zorgvuldig gezaaide zaadjes, maar de antwoorden kwamen niet. Mijn waarom vraag bleef onbeantwoord terwijl de dikke blaadjes in de pot langzaam uitgroeiden tot de grote plant die jullie op de foto kunnen zien.

Vorig jaar had ik een aantal bakken met winterpostelein, een vergeten groente die zichzelf makkelijk uitzaait. En zo blijkbaar in mijn krulpeterselie pot belandde waar ‘ie het zoals jullie kunnen zien naar zijn zin heeft. Toen ik eenmaal doorhad dat mijn krulpeterselie vervangen was door winterpostelein had ik het kaartje kunnen vervangen. Ik merkte echter dat ik wat tijd nodig had om de nieuwe realiteit te omarmen. Steeds wanneer ik naar mijn pot keek en het kaartje las, voelde ik een steekje spijt en keek ik streng naar de winterpostelein waar ‘ie overigens ook geen krulpeterselie van werd. Uiteindelijk heb ik een andere pot ingezaaid met peterselie en zijn deze zaailingen deze week opgekomen.

De winterpostelein is inmiddels zo gegroeid dat ik deze kan gaan oogsten. Het kaartje zal ik dan verhuizen naar de andere bak. Waar wel peterselie wil groeien. Ging alles maar zo makkelijk in het leven.

 

Recept soep met (peterselie) winterpostelein:

Nodig voor 4 personen:

  • 200 gram winterpostelein (goed gewassen!)
  • 1 preitje in ringen
  • 1 ui in stukjes
  • 200 gram gehaktballetjes
  • 1 liter bouillon
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel olie

Bereiding:

Verhit de olie in een koekenpan.
Voeg mosterd toe en bak hierin de ui en prei 5 minuten.
Breng in een andere pan de bouillon aan de kook en voeg daar de ui, de prei en de gehaktballetjes aan toe om alles te laten garen.
Na 10 minuten pruttelen doe je de postelein erbij.
Weer vijf minuten later is de soep klaar.

Bron recept: www.makkelijkemoestuin.nl

Deel 2: Sla je slag met sla

Hallo allemaal, daar ben ik weer! Vorige keer heb ik een en ander verteld over mijn moesbalkon en een recept gedeeld, ben benieuwd of jullie die gemaakt hebben? Vandaag zal ik wat vertellen over hoe het nu gaat met de plantjes en hoe ik met voeding en bewegen omga in deze gekke Corona periode.

Inmiddels zijn mijn tomatenplantjes opgekomen en heb ik vier grote potten met plantjes waar jullie over een paar weken de eerste bonen zullen zien verschijnen.

De kruiden doen het erg goed, deze zaai ik het jaar rond, omdat de meeste wanneer het kouder weer is het ook goed doen op de vensterbank. Zo heb ik altijd verse munt, peterselie, koriander, basilicum, tijm, dille en rozemarijn. In de supermarkt zijn deze best prijzig dus het spaart me ook geld uit om ze zelf te kweken. Wist je trouwens dat verse kruiden enorm gezond voor je zijn? Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast stimuleren veel kruiden je spijsvertering. En in sommige zit veel vitamine C zoals peterselie.

Vorige week heb ik een bak vol rucola geoogst waar ik een maaltijdsalade van gemaakt heb, het recept vinden jullie straks onderaan deze blog. Sla is een dankbare groente voor de moestuin, makkelijk te telen en het groeit snel. Naast rucola heb ik pluksla, die is ideaal omdat deze steeds terug blijft groeien na het plukken. Voor de sla gebruik ik kratten die ik bedekt heb met een doek en een laag aarde, vervolgens een handje vol zaadjes erin gestrooid en voorzichtig bedekt met een laagje aarde en besproeid met water. Inmiddels komen er aardig wat plantjes op en verwacht ik over een paar weekjes te kunnen gaan plukken. Wisten jullie dat je heel makkelijk zelf lente-ui kunt telen? Koop een bosje bij de groente-afdeling, snijd deze op en plant de wortels in wat aarde en houdt deze goed vochtig. Na een dag of drie begint de lente-ui terug te groeien. Ik kan er meestal vijf keer van knippen voordat de lente-ui op is.

Nu ik niet meer 3 keer per week naar de sportschool kan, let ik extra op mijn voeding en probeer ik andere manieren van bewegen uit om een beetje fit te blijven en mijn weerstand op peil te houden. Naast wandelen, dans ik bijna iedere dag een half uur door mijn huis heen. Ik kijk filmpjes van Kaapverdiaanse en andere Afrikaanse dansen en probeer deze na te doen. Kan het niet zo goed als de dansers in de filmpjes helaas maar het dansen op deze vrolijke muziek is zeker goed voor je humeur!

Nu het (gelukkig) weer warmer wordt, maak ik 2 keer per week een maaltijdsalade. Dat is een makkelijke manier om veel verschillende groenten binnen te krijgen en natuurlijk super leuk dat het merendeel van mijn eigen moesbalkon komt.

Maaltijdsalade met gerookte zalm, kip of vega kip

Ingrediënten:

  • Paar handen rucola
  • Pakje gerookte zalm (als je dit niet lust, kun je ook gerookte kip gebruiken of vegetarische kip stukjes)
  • 2 Lente-uitjes
  • Handvol tomaatjes
  • 1 rode (punt) paprika
  • Handje sperziebonen uit de vriezer
  • Halve komkommer
  • 1 of 2 gekookte eieren
  • 1 eetlepel verse gehakte dille
  • Dressing naar keuze (ik heb honing mosterd dressing gebruikt)

Bereiding:

De salade maken is gelukkig heel makkelijk.

Voeg de bevroren sperziebonen toe aan kokend water en kook ze een paar minuten tot je er met een vork makkelijk doorheen prikt. Spoel ze koud in een vergiet. Was alle overige groenten en laat ze uitlekken.

Doe de rucola in een grote slakom, snijd de lente-ui en paprika in reepjes en de tomaat en komkommer in plakjes en voeg deze samen met de sperziebonen en de vers gehakte dille toe aan de slakom samen met de. Meng het met de dressing en maak af met de partjes ei er boven op.

Serveer met een volkoren stokbroodje, eventueel met wat kruidenboter.

Voor de liefhebbers nog het recept van de dressing:

Klop 1 eetlepel mosterd en honing door elkaar en voeg langzaam 3 eetlepels olijfolie toe. Maak eventueel verder op smaak met zout en peper of voeg er wat verse kruiden aan toe zoals dille.

Je kunt in plaats van olijfolie ook mayonaise gebruiken, dan is het lekker om ook wat limoensap toe te voegen. Of Griekse yoghurt voor een romige, gezondere versie.

Recept voor de kruidenboter:

Meng 1 pakje zachte ongezouten kruidenboter met 2 flinke tenen fijngesneden knoflook en een flinke handvol verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Voeg wat zout en eventueel peper toe. Doe de boter in een afsluitbaar bakje en laat even opstijven in de koelkast. Haal 20 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Eet smakelijk, zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

Deel 1: Over voeding en de moesbalkon

In 2010 ben ik als cliënt bij Pameijer gaan wonen en in 2011 ben ik er (op een andere locatie) gaan werken, ja het leven kan soms gek lopen. Het was niet makkelijk om mijn leven weer op te bouwen en er tegelijkertijd op mijn werk over te vertellen, want ik werk als ervaringsdeskundige. En dan is het soms flink zoeken naar wat je beter wel en niet kunt delen. Je wil graag dat een ander iets heeft aan jouw ervaringen en tegelijkertijd wil je voorkomen dat je dingen deelt waar je je achteraf rot om voelt.

Wat me hierbij enorm geholpen heeft, is de reis die we in 2011 vanuit Pameijer naar New York City gemaakt hebben. Hier sprak ik daar met bevlogen (ervaringsdeskundige) collega’s en mede-cliënten over hoe je goed voor jezelf kunt (blijven) zorgen in goede en slechte tijden. En zo werd mijn interesse gewekt om meer stil te staan bij wat ik eet en hoeveel ik beweeg. 

Na NYC begon ik iedere ochtend met een smoothie met fruit en groenten, omdat ik ontbijten nog erg lastig vond en zo toch gezonde voedingsstoffen binnenkreeg.

Ook werd ik lid van de sportschool, haha! Ik kan er nu om lachen, maar wat voelde ik me onzeker die eerste periode daar. Gelukkig had ik een maatje die met me meeging en me geruststelde wanneer ik angstig werd, want alleen had ik het destijds niet gedurfd. En nu baal ik stiekem dat de sportschool dicht is en ik mijn gebruikelijke drie keer per week sporten voorlopig niet meer kan doen. Vandaag de dag sport ik meestal alleen, soms met een maatje. Soms fitness, soms danslessen zoals Zumba. Ik mis het fitnessen wel, het dansen doe ik nu thuis en dat helpt me wanneer ik me somber voel. Dan zet ik vrolijke Kaapverdiaanse muziek op en dans mijn hele huis rond.

Qua eten is het voor mij wel een hele zoektocht geweest naar wat het beste bij me past, ook vanwege gezondheidsklachten. Ik heb vele tips gekregen van mensen uit mijn omgeving en de komende weken zullen wij zelf vanuit Team Voeding & Bewegen ook super goede tips delen. De belangrijkste geef ik nu alvast weg: luister vooral naar jouw eigen lichaam, want wat voor de één goed werkt, hoeft niet voor jou te werken. Probeer vooral dingen uit en kijk wat goed voelt voor jou.

Toen ik in 2015 weer op mezelf ging wonen, nam ik een bak aan inspiratie mee om verder uit te vogelen wat goed voor mij werkt. Koken is een enorme passie van me, waar ik mijn spreekwoordelijke ei in kwijt kan na een lange werkdag of me als hobby prima mee vermaak op mijn vrije dagen. Ik vind het heerlijk om lang in de keuken te staan en andere mensen blij te maken met mijn kookkunsten.

Door de jaren heen, merkte ik dat mijn lichaam het meest blij wordt van veel groenten, waardoor ik hier de focus op leg in bijna alle gerechten die ik maak. Twee jaar geleden ben ik gestart met mijn moesbalkon, zodat ik mijn eigen groenten en kruiden kan kweken. Ik ben begonnen met een paar potjes maar dit is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige moestuin, zoals je op de foto kunt zien. Mijn moesbalkon is heel belangrijk voor me geworden. De plantjes hebben iedere dag aandacht nodig, wat betekent dat ik iedere dag een fijn moment voor mezelf heb in de buitenlucht. Ik geniet enorm van het zien groeien van de planten om deze vervolgens te kunnen oogsten om ermee te kunnen koken. Het smaakt ook echt lekkerder zo vers uit je eigen tuin. Of balkon dus.

Het moestuin seizoen is inmiddels echt gestart. Ik wil jullie de komende tijd verder meenemen in mijn wereld met betrekking tot voeding & bewegen en daarin zal de moesbalkon ook uitgebreid aan bod komen.

Voor nu sluit ik af met een makkelijk recept waarvan veel ingrediënten uit mijn moesbalkon komen. Laat je het me weten als je het gemaakt hebt en hoe je het vond? Eet smakelijk en gezond allemaal en tot volgende keer!

 

Recept groente met vis uit de oven en een frisse salade

Ingrediënten:

  • 3 wortels
  • 1 zoete aardappel
  • 3 knoflooktenen, ongepeld en gekneusd
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 broccoli (ik heb vaak een grote zak broccoli en bloemkool in de vriezer liggen waar ik uit beide zakken een flinke hand pak)
  • Olijfolie
  • Je favoriete kruiden, bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, kerriepoeder etc.
  • 2 stukken witvis zoals koolvis uit de vriezer

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je oven bakblik met bakpapier.

Snijd de groenten in redelijk gelijke stukken en meng ze met een scheut olijfolie, je favoriete kruiden en de knoflooktenen.

Meng alles goed door elkaar op het bakblik en schuif het voor ongeveer 40 minuten in de oven.

Na 20 minuten test je hoe gaar de groenten zijn door een vork in 1 van de groenten te steken: als deze er makkelijk in en uit gaat, is het gaar. Of je proeft een stukje om te kijken of het voor jou gaar genoeg is (pas op, warm!).

Bestrooi de stukken witvis met wat zout en peper en bijvoorbeeld gedroogde dille en leg deze tussen de groenten en schuif het 15 minuten terug de oven in. 

Terwijl de oven zijn werk doet, ga je aan de slag met de salade:

Ingrediënten salade:

  • Tomaten
  • Komkommer
  • Kleine rode ui (optioneel)
  • Lente-ui
  • Handvol verse kruiden zoals peterselie, koriander, basilicum (of wat je maar lekker vindt)
  • Olijfolie extra vergine
  • Azijn zoals witte wijn of balsamico azijn

Bereiding:

Snijd alle ingrediënten zo fijn of grof als jij lekker vindt en meng in een schaal met de fijngesneden kruiden, een scheutje azijn en olijfolie en meng goed.

Kijk of de groenten en vis voldoende gegaard zijn en haal het uit de oven en serveer met de salade.