Vaccineren

Het is goed nieuws dat we in Nederland gestart zijn met het vaccineren tegen corona. Vanuit Pameijer zien we vaccineren als de weg naar meer ‘normale’ bewegingsruimte voor cliënten, onszelf, jongeren en ouderen. 

Samen een stap verder

De mogelijkheid om ons te laten vaccineren is een stap vooruit voor iedereen in onze samenleving waaronder cliënten en medewerkers. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Vanuit Pameijer hopen we dat je kiest voor vaccinatie. Want als veel mensen zich laten vaccineren is er straks weer meer mogelijk en komen we dichterbij een leven zonder coronaregels. We helpen je graag om een keuze te maken of je gevaccineerd wilt worden. 

Aimee, bestuurder van Pameijer, verteld in dit filmpje waarom Pameijer vaccinatie belangrijk vindt.

Informeer jezelf

We hebben hier betrouwbare informatie verzameld zodat je jezelf goed kan informeren. Bijvoorbeeld over: Wie is wanneer aan de beurt, welk vaccin en hoe gaat het vaccineren? Waar vind je informatie in makkelijke taal of andere talen? Ook vind je filmpjes met uitleg en informatie. En we beantwoorden veelgestelde vragen over het vaccineren. 

Heb je nog vragen of twijfel je? Bespreek het onderwerp vaccinatie open en met respect voor elkaars mening met je begeleider, medebewoners en/of je familie. Of kijk naar de vraag en praat mogelijkheden bij Pameijer. 

Goedemorgen Pameijer over vaccineren

Host Timothy is tijdens de livestream geïnterviewd door Miranda, collega bij Pameijer Media, over zijn coronavaccinatie. Hoe vond hij het om gevaccineerd te worden, heeft hij getwijfeld en hoe voelde hij zich na de vaccinatie? Timothy deelt zijn eigen ervaring hierover met de kijkers. Ook was Alexandra, arts van het medisch team, te gast om vragen van kijkers over vaccineren te beantwoorden. 

Kijk de uitzending van Goedemorgen Pameijer

Praat erover

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Bespreek het onderwerp vaccinatie op locatie, met familie, verwanten of vrienden. Doe dit open en met aandacht voor elkaar. Zonder de ander te willen overtuigen. Wil je met een arts, een ervaringsdeskundige of iemand van het Medisch Team van Pameijer praten? Kijk naar de gespreksmogelijkheden

Uitleg, in eenvoudige taal en andere talen

De informatie van het RIVM over vaccinatie tegen het coronavirus is beschikbaar in het Nederlands, Engels (English), Arabisch (عربى), Pools (Polskie) en Turks (Türkçe).

Steffie legt vaccineren uit in het Arabisch, Bulgaars (български), Engels (English), ​​​​​​​ Nederlands, Papiaments (Bonaire), Pools (Polski, Roemeens (Română), Somalisch (Soomaali), Tigrinya (ትግርኛ) en Turks (Türkçe).

Over het vaccin

Cliënten krijgen het vaccin Moderna. Dit vaccin beschermt tegen het coronavirus. Als je na de vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkent je lichaam dit virus. Jouw lichaam heeft dan al antistoffen aangemaakt die het virus dood kunnen maken. Hierdoor wordt je niet ziek of veel minder ziek. Je hebt 2 vaccinaties nodig om goed beschermd te zijn. Vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie ben je beschermd tegen het coronavirus. Dus na de vaccinatie blijf je je houden aan de maatregelen.

Lees de korte uitleg van RIVM over Moderna vaccin tegen corona

Voorbereiden op de vaccinatie

Misschien duurt het nog even voordat je een vaccinatie krijgt. Toch kun je je alvast voorbereiden. Je begeleider kan je daarbij helpen. Zo ga je meer ontspannen naar het vaccinatiemoment toe.

Bekijk het stappenplan in de flyer om je voor te bereiden op de vaccinatie. Zo weet je wat je kunt verwachten. En voorkom je dat je iets vergeet.

Wil je weten wat degene die vaccineert precies doet? Bekijk dit filmpje:

Houd je aan de maatregelen na de vaccinatie

Met de vaccinatie zet je de 1e stap. Een stapje dichterbij een leven zonder coronaregels. Houd vol en blijf je houden aan de regels. Bekijk in dit filmpje over na de vaccinatie:

Eerste vaccinatie bij cliënt is gezet

Ton kreeg op 12 februari als eerste cliënt van Pameijer het vaccin tegen corona. “Ik deed mijn ogen dicht en voelde niks”, zegt hij kalm. Ton is de eerste van de ongeveer 1000 bewoners van ruim 80 woonlocaties die de komende tijd worden gevaccineerd. Lees het hele nieuwsbericht

Eelco: "weer terug naar normaal"

"Vaccineren is belangrijk. Ik ben vaak ziek geweest en wil geen corona. Als we ons allemaal laten vaccineren, dan kunnen we weer afspreken met andere mensen. Ik hoop dat we snel weer alles kunnen doen.” Eelco Joosten, voorzitter van de cliëntenraad GZ van Pameijer.

Huub: "Er is licht aan het einde van de tunnel"

Huub, voorzitter van de centrale verwantenraad GZ, heeft een hekel aan de mondkapjes en alles wat bij corona hoort. Hij kijkt er naar uit om weer alles te kunnen doen. Net als zijn dochters Lisa en Julia. Zijn oproep? Laat je vaccineren! Bekijk hier zijn vlog

Vraag en praat mogelijkheden voor cliënten en naasten

Een besluit nemen kan lastig zijn. Wil je met iemand over vaccineren praten? Bijvoorbeeld met een arts, een ervaringsdeskundige of iemand van het Medisch Team van Pameijer? Dat kan:

 • Iedere woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur (persoonlijk gesprek)
 • Iedere donderdag tussen 19.00 en 20.30 uur (gesprek in een groep)

Meld je aan via veilig@pameijer.nl. Kan je dan niet? Niet getreurd, mail dan ook naar veilig@pameijer.nl. En maak een afspraak. Je kunt op elk tijdstip je mailen.

Meer informatie
Lees verder over de online gespreksmogelijkheden.

Nieuwsbrief voor cliënten en naasten

We hebben een speciaal themanummer over #vaccinatie voor cliënten en hun verwanten verstuurd inclusief filmpjes.

Bekijk de nieuwsbrief online of gebruik deze printbare pdf om de nieuwsbrief uit te printen. Let wel op dat de linkjes naar de webpagina’s en filmpjes niet werken op papier. 

Blijf op de hoogte en meld je aan via www.pameijer.nl/nieuwsbrief. Dan ontvang je vanaf nu ook de digitale nieuwsbrieven van Pameijer of de digitale nieuwsbrief van de centrale verwantenraad GZ.

Vraag en antwoorden van Pameijer

Vragen over vaccineren beantwoord door Arnold, bestuurder Pameijer en Didi, arrangeur en lid medisch team.

Feiten en fabels over het coronavaccin

Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft in dit filmpje antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.

Terugkijken: VGN webinar over vaccineren

Benieuwd naar alle vragen, ervaringen én de antwoorden van een arts, het RIVM, Kans Plus (de belangenvereniging van naasten) én een cliënt met een licht verstandelijke beperking? Bekijk dan dit webinar.

Goedemorgen Pameijer

Inge van het Medisch Team vertelde in Goedemorgen Pameijer hoe het gaat met de voorbereidingen op de vaccinatie. Inge geeft ook een aantal praktische tips en adviezen als je medische vragen hebt.

Laat jij je vaccineren?

Niels, Ronald en Freddy van Pameijer Media zijn er over uit: zij laten zich straks vaccineren. Ze leggen uit welke twijfels ze hadden en waarom ze uiteindelijk toch kiezen voor het vaccineren.

Er is licht aan het einde van de tunnel

Huub, voorzitter van de centrale verwantenraad GZ, heeft een hekel aan de mondkapjes en alles wat bij corona hoort. Hij kijkt er naar uit om weer alles te kunnen doen. Net als zijn dochters Lisa en Julia.

Steffie legt eenvoudig uit over vaccineren en hoe dat werkt.

Ga naar de website

De overheid geeft informatie over de coronavaccinatie en antwoorden op veel vragen op

Ga naar de website

De praatplaat 'Prik tegen corona' geeft eenvoudige uitleg over het prikken tegen corona om meer te weten te komen over het prikken.

Bekijk de praatplaat

Veelgestelde vragen

 1. Wat is een vaccin?
 2. Wanneer kan ik gevaccineerd worden?
 3. Waarom zou ik mij laten vaccineren?
 4. Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?
 5. Hoe weet ik zeker dat het veilig is om mij te laten vaccineren?
 6. Welk vaccin krijg ik?
 7. Van wie krijg ik de vaccinatie?
 8. Ik ben een beetje bang voor de prik, wat kan ik doen?
 9. Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben?
 10. Moet ik na vaccinatie nog een mondkapje dragen?
 11. Ik ben gevaccineerd en heb klachten krijg die bij corona passen. Wat moet ik doen?
 12. Hoe lang beschermd het vaccin tegen corona?
 13. Moet ik betalen voor de vaccinatie tegen het coronavirus?
 14. Wat wordt er geregistreerd, door wie en waarom?
 15. Ik zoek uitleg in een andere taal
 16. Waar vind ik meer informatie over vaccineren tegen corona?

Vragen?

Staat je vraag er niet tussen? Misschien staat het antwoord op de website van de overheid: www.coronavaccinatie.nl. Heb je persoonlijke of individuele vragen? Bespreek deze dan op locatie, met familie, verwanten of vrienden. Of meld je aan voor een van gespreksmogelijkheden in de online huiskamers.