Vaccineren

Het is goed nieuws dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen corona. We zien dit als een stap vooruit voor iedereen in onze samenleving. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Wel hopen we dat je kiest voor vaccinatie. Want als veel mensen zich laten vaccineren komen we dichterbij een leven zonder coronaregels.

Informeer jezelf

We hebben hier betrouwbare informatie verzameld zodat je jezelf goed kan informeren. Bijvoorbeeld over waarom je je zou laten vaccineren en hoe het vaccineren gaat. Waar je informatie in eenvoudige taal of in andere talen vindt. Bekijk de filmpjes met uitleg en informatie. En we beantwoorden veelgestelde vragen over het vaccineren. Zo kan je zelf bepalen of je de vaccinatie wil.

3e prik / boostervaccinatie

De 3e prik is een boostervaccinatie. Dat wil zeggen dat de booster je afweer een oppepper geeft. Dit zorgt ervoor dat je goed beschermd blijft tegen corona. Vanaf december kunnen de volgende mensen een 3e prik krijgen:

 • mensen van 80 jaar en ouder
 • mensen van 18 jaar en ouder die in een verpleeghuis of instelling wonen
 • mensen die met patiënten werken

Vanaf januari 2022 kunnen mensen tussen de 60 en 80 jaar een 3e prik krijgen. In de volgorde van de oudste eerst.

Zodra we weten wat dit voor cliënten Pameijer betekent, informeren we hen direct.

Steffie over vaccineren

Steffie legt eenvoudig uit over vaccineren in het Nederlands. En in andere talen zoals het Arabisch, Engels, Papiaments, Pools, Roemeens, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Zwanger en vruchtbaarheid

Het RIVM geeft aan dat zwangere vrouwen zich veilig kunnen laten vaccineren. Ook kan je borstvoeding geven aan je baby als je gevaccineerd bent. Kijk op de website van de overheid voor meer informatie.

Bekijk de eenvoudige informatiekaart vaccineren en zwangerschap

Praat erover

Heb je nog vragen of twijfel je? Bespreek dit op locatie, met familie, verwanten of vrienden. Doe dit open en met aandacht voor elkaar. Zonder de ander te willen overtuigen. Wil je met een arts, een ervaringsdeskundige of iemand van het Medisch Team van Pameijer praten? Mail dan naar veilig@pameijer.nl voor een afspraak

Voorbereiden op de vaccinatie

Heb je een afspraak voor de vaccinatie gemaakt? Je kunt je alvast voorbereiden. Je begeleider kan je daarbij helpen. Zo ga je meer ontspannen naar het vaccinatiemoment toe.

Bekijk het stappenplan in de flyer om je voor te bereiden op de vaccinatie. Zo weet je wat je kunt verwachten. En voorkom je dat je iets vergeet.

Wil je weten wat degene die vaccineert precies doet? Bekijk dit filmpje:

Hoe gaat het prikken?

De praatplaat 'Prik tegen corona' geeft eenvoudige uitleg over het prikken tegen corona om meer te weten te komen over het prikken.

Bekijk de praatplaat

Houd je aan de basisregels na de prik

Blijf je aan de basisregels houden. Ook als je gevaccineerd. Alleen zo voorkomen we dat mensen worden besmet. Bekijk in dit filmpje over na de vaccinatie:

Feiten en fabels over coronavaccinatie

In deze video gaat hoogleraar vaccinologie Cécile van Els in op verschillende feiten en fabels over coronavaccinatie.

Het coronatoegangsbewijs

Met het coronatoegangsbewijs kan je naar binnen bij locaties zoals horeca of bioscoop. Het coronatoegangsbewijs is een QR-code die je met de CoronaCheck-app kunt laten zien. Pameijer Media probeerde de CoronaCheck-app uit.

Ben je jong en fit? Waarom zou je je laten vaccineren?

Putri Hintaran, arts infectiebestrijding, legt het uit in dit filmpje van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Nieuwsbrief voor cliënten en naasten

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en achtergrondverhalen en meld je aan via www.pameijer.nl/nieuwsbrief. Je ontvangt dan automatisch de digitale nieuwsbrieven van Pameijer of de digitale nieuwsbrief van de centrale verwantenraad GZ.

Veelgestelde vragen

 1. Wat doet Pameijer als een cliënt geen begeleiding wilt van een medewerker die niet gevaccineerd is?
 2. Kom ik in aanmerking voor de 3e prik (boostervaccinatie)?
 3. Waar vind ik meer informatie over vaccineren tegen corona?
 4. Ik zoek uitleg in een andere taal
 5. Wat wordt er geregistreerd, door wie en waarom?
 6. Moet ik betalen voor de vaccinatie tegen het coronavirus?
 7. Ik ben gevaccineerd en heb klachten krijg die bij corona passen. Wat moet ik doen?
 8. Moet ik na vaccinatie nog een mondkapje dragen?
 9. Ik ben een beetje bang voor de prik, wat kan ik doen?
 10. Van wie krijg ik de vaccinatie?
 11. Welk vaccin krijg ik?
 12. Hoe weet ik zeker dat het veilig is om mij te laten vaccineren?
 13. Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?
 14. Waarom zou ik mij laten vaccineren?
 15. Wat is een vaccin?

Vragen?

Staat je vraag er niet tussen? Misschien staat het antwoord op de website van de overheid: www.coronavaccinatie.nl. Heb je persoonlijke of individuele vragen? Bespreek deze dan op locatie, met familie, verwanten of vrienden. Of meld je aan voor een van gespreksmogelijkheden in de online huiskamers.