Vaccineren

Het is goed nieuws dat we in Nederland in januari 2021 starten met het vaccineren tegen corona. Vanuit Pameijer zien we vaccineren als de weg naar meer ‘normale’ bewegingsruimte voor cliënten, onszelf, jongeren en ouderen. 

Samen een stap verder

De mogelijkheid om ons te laten vaccineren is een stap vooruit voor iedereen in onze samenleving waaronder onze cliënten en medewerkers. Als veel mensen zich laten vaccineren is er straks weer meer mogelijk en komen we dichterbij een leven zonder coronaregels. 

We doen er alles aan om je zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het vaccineren. Bij Pameijer praten wij bijna dagelijks met oa de VGN, collega zorginstellingen, koepelorganisatiesZo zorgen we met elkaar voor feitelijke en duidelijke informatie en een zo simpel mogelijke manier om cliënten (en medewerkers) te vaccineren. 

Vaccineren van cliënten en medewerkers

De overheid heeft een planning gemaakt met wanneer welke doelgroep gevaccineerd wordt. De vaccinatie van cliënten start waarschijnlijk vanaf 25 januari. En de vaccinatie van onze medewerkers vanaf 8 februari. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins. Alle cliënten (zowel GZ als GGZ) die bij Pameijer wonen, kunnen waarschijnlijk vanaf 25 januari worden gevaccineerd. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging van hun huisarts. Cliënten die zelfstandig wonen en ambulante begeleiding krijgen, krijgen een uitnodiging voor één van de volgende vaccinatierondes. Het is helaas nog niet bekend wanneer deze vaccinatierondes plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins.

Informeer jezelf

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Bespreek het onderwerp vaccinatie op locatie, met familie, verwanten of vrienden. Doe dit open en met aandacht met elkaar. Zonder de ander te willen overtuigen. Laat je informeren en stel je vragen. We hebben hieronder betrouwbare informatie voor je verzameld.

Vraag en praat mogelijkheden voor cliƫnten en naasten

Om over het vaccineren een goed besluit te nemen, kan het helpen om erover te praten. Betrouwbare informatie is heel belangrijk. Daar helpen we je graag bij. Ben je cliënt of naaste van Pameijer? Dan kun je op verschillende manieren in gesprek gaan of vragen stellen aan een arts, iemand van het Medisch Team of een ervaringsdeskundige:

Persoonlijk gesprek
Wil je graag met iemand praten over wat je bezighoudt rondom vaccinatie? Of heb je vragen? Elke woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur is er een online vaccinatie huiskamer voor een persoonlijk gesprek.

Groepsgesprek
Wil je liever in een groep(je) praten en vragen stellen? Elke donderdag van 19.00 tot 20.30 uur is er een online vaccinatie huiskamer

Groepsgesprek op aanvraag
Woon of werk je ergens via Pameijer en wil je graag samen met je mensen die je al kent (mede-cliënten of verwanten) het gesprek aangaan? Meld je dan aan voor een groep Huiskamer op aanvraag.

Deelnemen?
Lees hier meer over de vraag en praat mogelijkheden en hoe je je kunt aanmelden.

Hoe gaat het prikken tegen corona?

De praatplaat 'Prik tegen corona' van de Rijksoverheid geeft eenvoudige uitleg over het prikken tegen corona. Deze kan je gebruiken om meer te weten te komen over het prikken of het gesprek met je cliënt of naaste erover te voeren.

Filmpjes met uitleg over vaccineren

Filmpje van Pameijer: Vragen over vaccineren beantwoord door Arnold, bestuurder Pameijer en Didi, arrangeur en lid medisch team)

Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft in dit filmpje antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.

Websites met informatie over vaccineren

De overheid geeft informatie over de coronavaccinatie en antwoorden op veel vragen op www.coronavaccinatie.nl 

coronavaccinatiesite.png

De website Steffie geeft (eenvoudige) uitleg over vaccineren en hoe dat werkt corona.steffie.nl

vaccinatie-promo-steffie.png

Veelgestelde vragen

 1. Wanneer begint het vaccineren?
 2. Van wie krijg ik de prik?
 3. Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?
 4. Is het coronavaccin veilig?
 5. Hoe weet ik zeker dat het veilig is om mij te laten vaccineren?
 6. Wat kost mij de vaccinatie tegen het coronavirus?
 7. Waar kan ik meer informatie krijgen?
 8. Moet ik na vaccinatie nog een mondkapje dragen?
 9. Hoe lang werkt het vaccin?
 10. Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben?
 11. Stel ik ben gevaccineerd, maar ik krijg toch klachten die bij corona passen. Moet ik thuisblijven en een test doen?
 12. Waarom zou ik mij laten vaccineren?
 13. Wat is een vaccin?

Vragen?

Staat je vraag er niet tussen? Misschien staat het antwoord op de website van de overheid: www.coronavaccinatie.nl. Of meld je aan voor een van de online Huiskamers. Dan kan je praten met een arts en een medewerker van het Medisch Team van Pameijer.

Heb je persoonlijke of individuele vragen? Bespreek deze dan op locatie, met familie, verwanten of vrienden.