Informatie en tips over corona

Wat kun je doen om te zorgen dat jij en anderen geen corona krijgen? Wat zijn de basisregels? Hoe draag je een mondkapje. Wat is het coronatoegangsbewijs? Waar vind je eenvoudige uitleg en de uitleg in andere talen? Dit en meer hebben hebben we voor je op een rijtje gezet.

Steffie vertelt over corona, vaccineren en het coronatoegangsbewijs

Steffie legt op deze website alles uit over corona, testen, vaccineren en het coronabewijs. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij én anderen niet ziek worden. Ook geeft Steffie de uitleg in anderen talen.

Ga naar de website Steffie

Houd je aan de basisregels

Houd je aan de basisregels van de overheid. Je helpt hiermee de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook als je gevaccineerd bent gelden deze regels. Tot de overheid aangeeft dat dit niet meer nodig is. Dus blijf je handen wassen en 1,5 meter afstand houden. En bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD.

Hoe draag je een mondkapje

Op openbare plekken zoals winkels, moet je een mondkapje dragen. Het advies is om een (medisch) wegwerp mondkapje te gebruiken. Zorg dat het mondkapje je neus, mond en kin bedekt. Raak het mondkapje alleen aan met schone handen. En houd het mondkapje op overal waar dat moet. Ook als er niet veel andere mensen zijn. Lees meer uitleg over het mondkapje.

Uitzonderingen op de mondkapjesplicht

Op openbare plekken zoals in een winkel of het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Er zijn mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Bekijk dit filmpje voor meer informatie.

Uitleg basisregels en wat je doet bij klachten

Op de website van Pharos staat eenvoudige uitleg met afbeeldingen over de basisregels, wat je doet bij klachten en belangrijke tips zoals handen wassen en afstand houden. Deze informatie is in verschillende talen beschikbaar.

Ga naar de website Pharos

Geef druppels geen kans

Dit filmpje laat zien hoe corona overgedragen wordt en wat je kunt doen door je aan de basisregels te houden.

Blijf je handen wassen

Handen wassen helpt om niet ziek te worden. Dit filmpje legt uit waarom en hoe je op een goede manier je handen wast.

Blijf aftand houden

1,5 meter afstand houden is nog steeds belangrijk. Dit filmpje laat zien waarom en wanneer je afstand moet houden

Het coronatoegangsbewijs

Met het coronatoegangsbewijs kan je naar binnen bij locaties zoals horeca of bioscoop. Het coronatoegangsbewijs is een QR-code die je met de CoronaCheck-app kunt laten zien.

Testen op coronavirus: thuisquarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Maar in welke situaties moet je nou precies thuisblijven en wat zijn de regels voor je huisgenoten? Deze video legt het uit.

Uitzonderingen op de mondkapjesplicht

Op openbare plekken zoals in een winkel of het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Er zijn mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Bekijk dit filmpje voor meer informatie.

Handen wassen, hoe doe je dat?

Handen wassen helpt om niet ziek te worden. Dit filmpje legt uit hoe je op een goede manier je handen wast.

Informatie voor familie en naasten

Heb je als familie of naaste zorgen over het welzijn van jouw verwant of naaste? Of heb je behoefte aan extra informatie en tips? Dan kan een extra luisterend oor helpend zijn. Ypsilon biedt steun en advies aan familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook kun je terecht bij Familievertrouwenspersonen en de Advies- en hulplijn: 0900 - 333 2222. Op de site van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vind je informatie en praktische tips voor familie of naasten van mensen met een verstandelijke beperking.