Jongeren die bewegen zitten lekker in hun vel

Beweging is goed voor lichaam en geest. Daarom proberen sportconsulenten Karim Absalem en André Smid zoveel mogelijk jongeren van Pameijer Groeit Op in beweging te krijgen. Dankzij hun aanstekelijke enthousiasme en creatieve aanpak zijn ze daar behoorlijk succesvol in. Het positieve effect dat regelmatig bewegen heeft op het welzijn van de jongeren, begint steeds meer mensen op te vallen.

Joshua woont bij Pameijers jongerenwoonvorm Nieuwe Ommoordseweg. Een paar keer per week trekt hij er op uit om lekker te sporten. “Voetballen, tennissen, frisbeeën. Het maakt mij niet uit. Ik vind alles leuk om te doen”, zegt Joshua met een grote glimlach op z’n gezicht. “Ik heb er ook altijd zin in.”

Gewoon lekker bewegen

Karim en André gaan regelmatig langs bij de Ommoordse behandelvoorzieningen van Pameijer Groeit Op. Ze vragen aan de jongeren of ze net als Joshua ook zin hebben om te komen sporten. “Of we proberen het enthousiasme aan te wakkeren”, zegt André. “We willen ze vooral aanzetten om gewoon lekker te bewegen. Dat kan een sport zijn, maar een rondje wandelen of vissen is ook goed. Zolang ze maar bezig zijn en even weg van de groep waar nog wel eens (te) druk kan zijn.”

Snelle groei

Voordat Karim sportconsulent werd, was hij pedagogisch medewerker op een groep. Hij zag dat de jongeren overdag nauwelijks iets actiefs deden. “Zo zonde”, vindt hij. “Ze hingen de hele dag maar wat op de groep, met negatief gedrag tot gevolg. Ik had het idee dat dat anders kon.” Hij ging met één cliënt twee uurtjes per week sporten. Dat deed die cliënt zo goed, dat Karim besloot het sportenaanbod uit te breiden voor meer jongeren. Het groeide zo snel, dat André erbij kon komen. Zelfs nu er drie stagiaires zijn die meehelpen, is het nog aanpoten om het allemaal georganiseerd te krijgen.

Licht pedagogisch

Hoewel het bewegen centraal staat, doen Karim en André soms oefeningen met een licht pedagogische insteek. Bijvoorbeeld tijdens een potje tafeltennis. Karim: “Als één van de jongeren een bal heel hard of juist slapjes terugslaat, dan vraag ik of ze kunnen vertellen waarom ze dat doen. We merken dat ze tijdens het sporten vaak wat makkelijker over vervelende ervaringen praten. Dat komt door de afleiding en de meer informele sfeer dan op de groep. Ik noem dat ook wel: het ijzer smeden als het koud is.” Als Karim en André tijdens het sporten iets horen waarvan zij denken dat de pedagogisch medewerker op de groep daar iets mee kan of moet, dan dragen ze dat natuurlijk over. “Zo help je elkaar”, zegt André.

Doel is een succeservaring

De rol van sportconsulent bestaat uit meer dan alleen bewegen met jongeren. Karim, die dit al vijf jaar doet: “We faciliteren bijvoorbeeld ook het sporten bij sportverenigingen. Als jongeren dat willen, dan vragen wij een sportfonds voor ze aan zodat ze ergens lid kunnen worden. Het zogenoemde externe sporten moedigen we zoveel mogelijk aan. Bij een sportvereniging vind je meer aansluiting bij de maatschappij en je doet er nieuwe sociale contacten op.” Als extern sporten teveel prikkels oplevert, bestaat het risico dat jongeren vroegtijdig afhaken. Met een negatieve ervaring tot gevolg. “Dat is niet de bedoeling”, vertelt André verder. “Het doel is juist een succeservaring. Daarom bieden we intern sporten aan waarbij wij zelf met ze gaan voetballen, handballen, boksen of wat ze maar willen. Als ze na een tijdje vaardiger worden in een bepaalde sport, geeft ze dat meer zelfvertrouwen. Dat maakt het makkelijker om misschien alsnog de stap naar een sportvereniging te maken.”

Creatieve samenwerking met partners en sponsors

Omdat Karim en André als sportconsulenten geen eigen budget hebben, moeten ze vindingrijk zijn om te kunnen groeien en dingen voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn ze erg creatief en krijgen veel voor elkaar. Ze hebben net een nieuwe samenwerking opgezet met Outdoor Valley, een groot outdoorcentrum in Bergschenhoek. André: “We mogen onder andere gebruik maken van hun mountainbikes, kano’s en sub boarden. In ruil daarvoor houden we samen met onze jongeren het terrein netjes. Dan leren ze meteen wat (samen)werken inhoudt.” Zo denken Karim en André voortdurend na over nieuwe samenwerkingen met partners, sportverenigingen en zelfs sponsors. “Dankzij sponsoring konden we vorig jaar met zes jongeren wandelen in Luxemburg”, zegt André. “Het was een geweldige ervaring en we hebben er met z’n allen hard voor geoefend. Wandelen is daar wel wat anders dan in het platte Nederland.”

Zelfvertrouwen

Volgend jaar gaan Karim en André weer met een groep jongeren naar Luxemburg. Deze keer om te mountainbiken. Ook Joshua gaat mee en hij heeft er nu al zin in. “Het wordt hard trainen, maar dat is niet erg. Ik kríjg juist energie van sporten. Daardoor voel ik me sterker en mentaal geeft het een goed gevoel”, zegt Joshua die goed in z’n vel zit. Naast het plezier in sporten, gaat het goed op school, loopt hij stage en heeft hij een baantje bij de supermarkt. Karim: “Binnen twee jaar tijd heeft Joshua dat allemaal zelf voor elkaar gekregen. Het sporten heeft hem ongetwijfeld veel zelfvertrouwen gegeven om deze successen te halen.”

Hou het simpel

De positieve effecten van sporten voor jongeren begint nu echt op te vallen. Karim en André krijgen steeds meer vragen vanuit verschillende hoeken. “Mensen willen graag komen kijken wat we doen, hoe we dat doen en wat er allemaal mogelijk is. Het belang van bewegen wordt gezien en erkent. Bewegen zorgt voor ontspanning en dat helpt enorm om een goede behandeling in te zetten”, zegt Karim. André vult tot slot aan: “We geven graag tips wat mensen zelf als begeleider met hun groep kunnen doen. Voetballen, wandelen, fietsen of verstoppertje spelen. Je hebt niet zoveel nodig hoor. Het is geen topsport, dus hou het simpel. Dat is de basis van het succes.”