Onderwijsgericht Dagprogramma Goudseplein

Je wil graag meedoen op school. En je ontwikkelen. Op een plek waar mensen je begrijpen en waar je jouw talenten kan laten zien. Op dit moment ga je niet naar school. Het Onderwijsgericht Dagprogramma Goudseplein kan helpen door onderwijs en begeleiding op maat.

Voor wie is het Onderwijsgericht Dagprogramma?

Het Onderwijsgericht Dagprogramma is voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een normaal of bovengemiddeld IQ hebben. Daarnaast is er sprake van een autisme spectrum stoornis. Mogelijk is er ook sprake van internaliserende gedragsproblematiek.
Je moet ingeschreven staan op een school die valt onder het samenwerkingsverband KoersVO. Je ervaart problemen op school en loopt vast in je ontwikkeling. Hierdoor lukt het (tijdelijk) niet meer om naar school te gaan. Op basis van jouw persoonlijke situatie bekijken we hoelang je ondersteuning van ons nodig hebt.

Hoe ziet een dag eruit?

We werken met een vast weekprogramma. Hier staan groepsactiviteiten op die bedoeld zijn om te ontdekken wat jij leuk vind en waar jouw talenten liggen. Dit kunnen bijvoorbeeld muziek, kunst, fotografie, schaken of sport zijn. Dit programma is vast voor de periode van 8 a 9 weken (van vakantie tot vakantie) Daarna kan er een nieuw programma komen, met nieuwe activiteiten.

Tussen de groepsactiviteiten door werkt iedereen op zijn eigen tijd aan het onderwijs. Dit onderwijs bieden we op maat en dus niet in grote klassen met z’n alle tegelijk. Je werkt met de boeken van je oude school en doet dit dus ook op jouw eigen niveau. Je wordt hierbij ondersteund door een docent op afstand en een onderwijsassistent op locatie. Samen met jouw en je ouders bekijken zij op welke momenten jij aan onderwijs werkt en hoelang je dit doet. Meer weten? Bekijk het onderstaande filmpje.

Wie werken er bij het Goudseplein?

De begeleiding op het Goudseplein bestaat uit een veelzijdig team:

  • Er zijn gedragsdeskundigen. Elke leerling wordt gekoppeld aan één gedragsdeskundige en deze volgt jouw traject. Deze heeft contact met de pedagogisch medewerkers en praat ook met jou over hoe het gaat. De gedragsdeskundige is aanwezig bij het intake gesprek op locatie en ook bij de evaluatiegesprekken die je krijgt tijdens je traject (2x per jaar).
  • Er zijn pedagogisch medewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor de begeleiding op de locatie en de directe begeleiding van jou als leerling. Elke leerling krijgt een eigen ‘persoonlijk begeleider’ Deze maakt afspraken met jou om de voortgang samen regelmatig te bespreken zodat het traject eventueel aangepast kan worden als het anders moet. Ook houdt de persoonlijk begeleider contact met jouw netwerk en is aanwezig bij de evaluatiegesprekken.
  • Er is één docent op afstand en één onderwijsassistent op locatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderwijs op locatie. Samen met hen en je eigen netwerk maken jullie afspraken over de tijdstippen waarop jij onderwijs volgt en hoelang je dit doet. Ook van hen is er één iemand aanwezig bij de evaluatiegesprekken.
  • Er is één vakdocent. De vakdocent heeft een kunstachtergrond en geeft kunst-les, handvaardigheid en tekenlijst.
  • Er is een jobcoach. Deze kan met jou en je netwerk in gesprek om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een passende stage of een doorstroomplek als je niet terug kunt gaan naar je oude school. Deze jobcoach gaat niet direct met jou in gesprek als je op het Goudseplein komt, dit komt (indien van toepassing) pas later in jouw traject).
  • Er is één coördinator. Deze is verantwoordelijk voor alle randzaken om het Goudseplein goed te laten draaien. De coördinator heeft contact met de pedagogisch medewerkers en de gedragsdeskundige om alle trajecten inzichtelijk te houden. De coördinator doet vaak de kennismaking op locatie en plant daarna het intake gesprek in.


Op het Goudseplein en wat dan?

Onze locatie vind je op het Goudseplein 248 in Rotterdam. Wij zijn gevestigd in het pand van de organisatie Laurens, in het pand ‘Rubroek’. Dit is een verzorgingstehuis en hier hebben wij onze eigen 2 verdiepingen.

Wij hebben de beschikking over een kunstlokaal, een technieklokaal en een recreatieruimte. Deze zijn allemaal op onze eerste verdieping. Op onze tweede verdieping hebben we een computerlokaal, onderwijslokaal en een lunchruimte. Elke middag eten wij gezamenlijk met elkaar. Hier mag je bij aanschuiven maar dit is niet verplicht. Je kunt ook achter je eigen bureau lunchen, als je het met de hele groep niet prettig vindt. Elke leerling heeft zijn eigen bureau. Dit kan op de eerste of op de tweede verdieping zijn. Dit bureau kun je gebruiken om zelfstandig achter te werken als je even een moment voor jezelf hebt maar hier kun je je ook even terug trekken als je bijvoorbeeld even wat rust nodig hebt.

Het Goudseplein is een plek waar je tijdelijk terecht kunt als het op je oude school niet helemaal goed gegaan is. Soms is het dan nodig om even een pauze te hebben zodat alles weer tot rust kan komen. Het is dus ook de bedoeling dat je na deze pauze weer terug gaat naar je oude school. Hoelang deze pauze duurt, is per persoon verschillend en hier maken we met elkaar afspraken over. Op het Goudseplein kun je geen diploma behalen.Soms lukt het, om welke reden dan ook, toch niet om terug te gaan naar school. Samen met de jobcoach ga je dan bekijken welke doorstroomplek wel bij jou past. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, een betaalde baan of een dagbestedingsplek.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in het Onderwijsgericht Dagprogramma op het Goudseplein en woon je in Rotterdam? Neem dan contact op met Stichting MEE via www.mee.nl of 0900 999 8888 en vraag naar de Onderwijs Zorg Specialist. Woon je buiten Rotterdam neem dan contact op met het wijkteam van je gemeente. Je kan ook contact opnemen met een arrangeur van Pameijer. Bel 088-271 00 00 of kijk op www.pameijer.nl

Ben je verwijzer? Bekijk dan dit stroomschema