Snoezle tentje: simpele innovatie om cliënten te (ont)prikkelen

28 mei 2024

Snoezelen. Dat schijnt een samentrekking te zijn van snuffelen en doezelen. Snoezelen helpt cliënten te ontprikkelen om tot rust te komen. Of snoezelen kan juist prikkelen om wat actiever te worden. Bij de ontwikkelcentra van Pameijer hebben we er speciale snoezelruimtes voor. Sinds anderhalf jaar maken ze er ook gebruik van het Snoezle tentje. Pedagogisch medewerker Claudia Benschop vertelt ons alles over deze innovatieve en succesvolle oplossing.

 Claudia werkt bij ontwikkelcentrum (OC) Cocon. Overdag komen hier kinderen met een leeftijd tussen de 4 en 12 jaar. Ze hebben meervoudige beperkingen en worden bij Cocon ondersteund bij hun ontwikkeling. Claudia begeleidt kinderen met autisme en aanverwante stoornissen; een groep die moeite heeft met het verwerken van prikkels.

Grote snoezelruimte

Om met prikkels om te gaan, heeft OC Cocon al langer een grote snoezelruimte. Dit is een aparte ruimte waarin een veilige en rustgevende omgeving wordt gecreëerd met licht, geluid en verschillende materialen. Claudia: “We gaan af en toe met de kinderen naar de snoezelruimte om te relaxen of juist om ze te stimuleren. Dat doen we door hun zintuigen op de juiste manier te prikkelen. Het werkt heel goed. Maar omdat we meerdere groepen hebben bij Cocon, is de snoezelruimte lang niet altijd beschikbaar.”

Thema Oceaan

Het Snoezle tentje is een perfect alternatief naast de snoezelruimte. “In feite is het een mini-snoezelruimte”, vertelt Claudia verder over het super simpele concept. “Het bestaat uit een lichtgewicht frame. Daaromheen zit een stevig en wasbaar doek gespannen met daarop een bepaald thema geprint. Wij hebben hier het thema Oceaan. Langs de randen van het frame loopt een led-strip die licht kan geven in alle kleuren van de regenboog. En achter het tentje staat een kleine box waar geluid uitkomt dat bij het thema van het tentje past.”

Foto-Snoezle-tentjes.jpg

Aanpasbaar licht en geluid

Het geluid en het licht van het Snoezle tentje kunnen op maat wordt aangepast. Als een kind overprikkeld is en even tot rust moet komen, kies je voor een rustig licht- en geluidprogramma. Een ander kind kan onderprikkeld zijn en heeft juist behoefte aan een programma dat de zintuigen stimuleert om wat actiever te worden. Of ze nou overprikkeld of onderprikkeld zijn, 10 tot 15 minuten in het tentje is vaak voldoende om de kinderen weer lekker mee te laten doen aan het dagprogramma.

Nieuwsgierig en spannend

De meeste kinderen zijn nieuwsgierig naar het Snoezle tentje. Ze kruipen er meteen in en laten het licht en geluid lekker over zich heenkomen. Andere kinderen vinden het nog wel eens spannend. “Dan kruipen we er gewoon samen in om even te wennen. Als je dan je ogen dicht doet en naar de zee luistert, kom je zelf ook heerlijk tot rust”, lacht Claudia. “Maar de kinderen vinden het meestal al snel fijn in het tentje en dan laten we ze lekker alleen en met rust.”

Momentje in het tentje

En dat brengt ons bij een belangrijk bijkomend voordeel van het Snoezle tentje. Claudia legt uit wat dat is. “Een kind dat niet lekker in z’n vel zit, vraagt meer aandacht en dat gaat ten koste van de andere kinderen. Nu kunnen we op de groep dat ene kind een ‘momentje in het tentje’ geven. Omdat het tentje op de groep staat, kunnen wij gewoon door met ons dagprogramma. We kunnen onze aandacht beter verdelen en dat is fijn voor iedereen.”

Grote lichtgewicht pannenkoek

OC Cocon gebruikt het Snoezle tentje nu 1,5 jaar. Claudia en haar collega’s zijn super enthousiast. “We zetten het best vaak in. Het is ook makkelijk te verplaatsen van de ene naar de andere groep. Je vouwt hem in een paar tellen op tot een grote pannenkoek. Het weegt bijna niets, dus je neemt het zo mee onder je arm. De geluidsbox ziet eruit als een grote wekkerradio, dus die pak meteen makkelijk mee. Ook het opbouwen van het pop-up tentje is simpel. Het is plug & play.”

Snoezle tentje nooit meer kwijt

De collega’s bij OC Cocon hebben nog wel de wens voor een tweede doek met het thema Bos. “Dan kunnen we af en toe wisselen. De geluiden van andere thema’s staan al standaard op de box. En het allerliefst hebben we nog een tweede volledig Snoezle tentje. Dat zou heel fijn zijn”, zegt Claudia. “We hebben hier 5 groepen en we maken er allemaal veel gebruik van. Dus net als de snoezelruimte is ook het Snoezle tentje niet altijd beschikbaar. Dat zegt genoeg over het succes. Wij willen het Snoezle tentje in elk geval nooit meer kwijt!”

Vertel het door