'Mijn Plan geeft je eigen regie'

Je hebt het recht om je eigen dossier in te zien. Op elk moment dat het jou uitkomt. Dat kan simpel met Mijn Plan; ons cliëntportaal. “Toen ik cliënt was, bestond zoiets helemaal niet”, vertelt ervaringsdeskundige Wouter. “Ik heb dat echt gemist. Fijn dat het er nu wel is!” 

Ruim 15 jaar was Wouter cliënt. In die tijd was zijn dossier een groot raadsel voor hem. “Mijn begeleider schreef van alles op. Meestal zonder overleg. Zelf kon ik niet in mijn dossier kijken. Ik had totaal geen overzicht van mijn doelen en ontwikkeling. Dat vond ik vervelend.”

Overvallen

Elk half jaar sprak Wouter met zijn begeleider over zijn ontwikkeling. Dan zag Wouter pas wat zijn begeleider allemaal over hem had opgeschreven. “Ik werd daar altijd door overvallen. Zeker als er dingen in mijn dossier stonden waar ik het niet mee eens was. Maar ja, dan stond het er al in. Als een soort waarheid. Daar werd ik onzeker van. En het motiveerde me ook niet om actief aan mijn doelen te gaan werken.”

Eigen mening geven

Ongeveer 13 jaar geleden werd Wouter ervaringsdeskundige. Inmiddels konden cliënten wel in hun dossier. Eerst was dat Jouw Omgeving. Nu is dat Mijn Plan geworden. “Hierin kan je het hele jaar door je ontwikkeling volgen. En heel belangrijk: je kan je eigen mening erbij schrijven. Je vindt er zelf toch ook wat van?! Mijn Plan geeft je eigen regie en invloed op je ondersteuning.”

Als het nut heeft

Er kan altijd een reden zijn om Mijn Plan niet te gebruiken. Wouter weet dat als geen ander. “Niemand kan op elk moment z’n eigen regie dragen. En dat is helemaal oké. Stel, je weet dat je even in de put zit. Dan is het niet fijn om dat ook nog eens in je dossier te lezen. Dus doe dat dan ook niet.” Wouter benadrukt dat je niet verplicht bent om je dossier te lezen. “Ga vooral naar Mijn Plan als je denkt dat het wél nut voor je heeft.”

Fijn stuk gereedschap

Wouter noemt Mijn Plan een fijn stuk gereedschap. “Gebruik het om samen met je begeleider je doelen op te schrijven. Gebruik het om op de hoogte te blijven van je ontwikkeling. Gebruik het om je mening te geven en invloed te hebben. Ik heb dat nooit kunnen doen. Ik ben blij voor alle cliënten dat het nu wel kan.”

Een vraag? Advies of hulp nodig?

Neem contact op. Bel of mail gerust. Of laat je door ons terugbellen of mailen.

Vul je postcode in.