Evayno: hoe puzzelen ons een stukje dichter bij elkaar bracht

Moeder Evelyn heeft haar baan opgezegd om te zorgen voor haar zoon Evayno. Ze is maximaal gemotiveerd om hem de juiste ondersteuning te bieden. ‘Vanwege zijn autisme kon mijn zoon Evayno het niet verdragen om in dezelfde kamer te zijn als zijn grote broer, vader en ik. Door te leren communiceren begrijpt hij zijn wereld steeds beter. Hij puzzelt nu graag met zijn broer en maakt steeds meer contact met ons. Zo kunnen we eindelijk als gezin samen dingen doen’.

‘Evayno heeft een ontwikkelachterstand en een stoornis in het autistisch spectrum. Toen hij anderhalf jaar oud was, merkte ik dat hij totaal geen contact zocht en niet reageerde op zijn naam. Hij raakte steeds vaker gefrustreerd. We konden hem bijna niet aanraken en samen aan tafel zitten was ondenkbaar.

Sinds zijn tweede jaar gaat Evayno 5 dagen per week naar Ontwikkelcentrum Myosotis bij Pameijer. Daar volgt hij een dagprogramma met vaste momenten van activiteiten, spelen, behandeling, buiten spelen en rustmomenten. Alles gebeurt altijd precies op dezelfde manier, zodat Evayno weet wat er van hem wordt verwacht. Zo leert hij in kleine stapjes ‘de buitenwereld’ steeds beter begrijpen. Ze oefenen met communiceren via afbeeldingen. Hij leert om zelf aan te geven wat hij wil, zonder dat anderen dat voor hem gaan invullen.

De ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt sinds hij bij Pameijer zit, heeft een enorm effect op ons gezin. Evayno kan zich steeds beter uitdrukken. Hij kan nu woordjes herkennen en benoemen en gaat steeds beter articuleren. We hebben veel minder confrontaties en er is meer ruimte voor plezier. Door te leren communiceren begrijpt hij zijn wereld steeds beter. En hij maakt steeds meer contact met ons.

Hij is zich ook steeds meer gaan openstellen voor zijn broer Romayro. En geeft hem tegenwoordig een knuffel. Dat was vroeger ondenkbaar! Samen puzzelen ze veel, want Evayno’s fijne motoriek is heel goed. Daarin hebben ze elkaar echt gevonden en je merkt ook dat we door al die kleine veranderingen dichter bij elkaar zijn gekomen. We kunnen tegenwoordig ook iets met z’n vieren ondernemen. Dat was voorheen echt niet mogelijk. Dingen die voor andere gezinnen zo gewoon zijn, zijn voor ons heel bijzonder. We zijn zo dankbaar en trots dat hij deze stapjes zet. Samen met ons.’

Samen Vindingrijk

Wij geloven in de eigen kracht van onze cliënten. Door vindingrijk te werken vinden we samen deze kracht, waardoor iemand verder komt. Het zijn de kleine stapjes die het begin zijn van verandering. Kleine overwinningen die tot iets veel groters kunnen leiden.

Pameijer. Stap verder.