Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
Foto gemaakt vanuit publiek die luistert naar mensen die een presentatie geven

Werkconferentie Netwerkzorg groot succes

23 november 2023

Donderdag 16 november vond de eerste Rotterdamse conferentie Netwerkzorg plaats. Deze nieuwe manier van (samen)werken rondom de client is baanbrekend en veelbelovend voor de toekomst.

Wat is Netwerkzorg?

Netwerkzorg is een werkwijze waarbij rondom een persoon met een hulpvraag samenwerkgroepen worden opgezet. Een samenwerkgroep bestaat uit de cliënt, mensen uit zijn persoonlijk netwerk en professionals uit verschillende organisaties. In de groep is de client zoveel mogelijk in de regie: hij bepaalt aan welke concrete doelen hij wil werken en wie uit de groep hem daarbij kan helpen. De groep komt regelmatig bijeen om de voortgang van de doelen te bespreken. Het Rotterdamse project Netwerkzorg is een onderdeel van het landelijk Doorbraakproject Netwerkpsychiatrie. Wil je hier meer over weten?  Ga naar de website Doorbraakproject Netwerkpsychiatrie.

De werkconferentie

Tachtig professionals uit verschillende organisaties – waaronder wooncoaches, arrangeurs, adviseurs kwaliteit en productontwikkelaars van Pameijer, bespraken op 16 november in Huis van de wijk Schiemond hun ervaringen rondom netwerkzorg. Ze werden geïnspireerd door het indrukwekkende verhaal van Jessy de Pina, uitvoerend ervaringsdeskundige bij de Kromhoutstraat. Hij liet zien hoe hij op allerlei momenten in zijn leven verder kon komen dankzij de nauwe samenwerking tussen hulpverleners en zijn familie. Bestuurder Aimee Heijdenrijk interviewde een klankbordgroep van naasten en ervaringsdeskundigen over wat zij belangrijk vinden in ondersteuning door een netwerk. Bestuurders sloten de dag af met een positieve bekrachtiging van de voorstellen van deelnemers, zoals het creëren van tijd en ruimte voor uitvoerend medewerkers om te investeren in deze nieuwe manier van samenwerking.

Twee proeftuinen

In Rotterdam zijn meer dan 15 organisaties actief betrokken bij Netwerkzorg. Denk aan Antes, wijkteams, zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties en huisartsen. In 2023 zijn twee proeftuinen opgezet in Overschie en Feyenoord. Organisaties in deze gebieden willen nauwer en meer gelijktijdig samenwerken. De persoon met een hulpvraag hoeft daardoor minder vaak zijn verhaal te doen, heeft toegang tot een breder en passender aanbod van ondersteuning in de buurt en ervaart daarin meer samenhang en eigen regie.

Aansluiting koers

Pameijer is in de proeftuinen al actief betrokken bij verschillende samenwerkgroepen. De eerste medewerkers zijn dit najaar geschoold. Op grond van wat we leren in praktijk zullen we de werkwijze verbeteren en op veel meer plekken dit soort groepen starten. Dit past goed bij onze koers voor de komende jaren. Samenwerken in de wijk en met het persoonlijk netwerk van de client neemt een steeds grotere plek in in onze dienstverlening. Wil je meer weten over onze koers? Open dan dit document over onze koers.