Theater Babel maakt video’s van ervaringsverhalen van cliënten en medewerkers

9 maart 2021

Hoe geef je vorm aan eigen regie in de ondersteuning? Wanneer kom je als professional te dichtbij of blijf je juist te erg op afstand? Daarover moeten we met elkaar in gesprek blijven. Pameijer heeft de afgelopen jaren meegewerkt aan de ontwikkeling van een reflectietool die kan helpen om het gesprek over de zorgrelatie op gang te brengen.

Filmpjes

Marjolijn Heerings, onderzoeker vanuit de Erasmus Universiteit, observeerde in twee teams en sprak met cliënten van onder andere Pameijer, naasten en medewerkers over de dilemma's in de zorgrelatie. Samen met acteurs van Theater Babel zijn de ervaringsverhalen van deze cliënten, naasten en medewerkers opgenomen in 42 filmpjes. Deze filmpjes zijn onderdeel van een reflectie-aanpak om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Bekijk hieronder drie van de filmpjes:

Ben je nieuwsgierig geworden naar alle filmpjes? Deze kun je hier bekijken.

'Als je het ons vraagt'

De reflectietool ‘Als je het ons vraagt’ brengt storytelling en co-design samen. Door reflectie op dilemma’s in de zorgrelatie mogelijk te maken en op basis daarvan de kwaliteit van zorg te verbeteren. ‘Als je het ons vraagt’ is ontwikkeld voor de woonzorg voor mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking en voor de thuiszorg voor ouderen.

Vervolgstappen

Dit jaar hopen we in twee andere teams een praktijktoets te doen met deze reflectietool, inclusief de filmpjes. Als dit goed werkt en leidt tot betere ondersteuning van cliënten, kijken we of we het breder binnen Pameijer kunnen inzetten. 

Meer informatie

Lees meer in het artikel Balanceren tussen zelfredzaamheid en kwetsbaarheid in de langdurige zorg van ZonMW. Of het onderzoek 'Als je het ons vraagt' op de website van de Erasmus Universiteit. 

Theater Babel: inclusief theater

Theatergroep Babel Rotterdam ontstond 6 jaar geleden, toen Paul Röttger, destijds directeur en regisseur van het Rotterdams Centrum voor Theater, gevraagd werd om een structureel samenwerkingsverband met zorgorganisatie Pameijer aan te gaan. Zijn voorwaarde: een professioneel gezelschap moest het worden, volledig inclusief. Het gezelschap bestaat inmiddels uit 24 acteurs met en zonder beperking. Ongeveer twee derde van de acteurs met een beperking woont bij Pameijer of krijgt er begeleiding. ‘Wij zijn het enige theatergezelschap ter wereld dat inclusief werkt en gefinancierd wordt vanuit de culturele sector’, zegt Röttger.

Vertel het door