Dat dit best een uitdaging is, ontdekten afgelopen dinsdag 175 leerlingen van verschillende scholen uit Rotterdam Zuid tijdens een bliksemstage bij Pameijer. Zij deelden een studio-op-ware-grootte in voor een fictieve bewoner van een Pameijer woonlocatie en maakten inspirerende moodboards. En dat allemaal onder de stralende zon, op de bodem van een drijvende duwbak, in het hart van Rotterdam Zuid.
Rotterdam Architectuur Maand by AIR
Deze duwbak is er één van drie die naast elkaar in de Maashaven liggen. Zij vormen samen het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand die dit jaar als thema ‘de Natte Stad’ heeft. Tijdens dit jaarlijkse architectuurfestival - georganiseerd door AIR - wordt nagedacht over de toekomst van de stad. Iedereen is daarbij welkom, met én zonder kennis en ervaring. Uiteraard worden ook de jongeren betrokken. Zij wonen en werken tenslotte straks in de stad van de toekomst! Wil je meer weten over dit festival? Bezoek dan de website van de Rotterdam Architectuur Maand.
Veel jongeren denken dat architectuur voor hen onbereikbaar is. Daarom werkt AIR al langer samen met JINC. Samen laten zij tijdens verschillende activiteiten de jongeren ervaren hoe interessant en leuk architectuur is. De Bliksemstage Carrousel die op dinsdag 13 juni plaatsvond is één van die activiteiten. Hier maakten de leerlingen kennis met een aantal architectenbureaus. Elk bureau had voor hen een uitdagende, interactieve opdracht, waarover zij zich in kleine groepjes bogen. Zo zagen zij wat een architect doet en ervaarden zij hoe interessant architectuur eigenlijk is.

Bliksemstage Carrousel by JINC
JINC streeft naar een samenleving waarin de achtergrond van een kind niet bepalend is voor de toekomst. Via het JINC-programma laat zij Rotterdamse kinderen die opgroeien in wijken met armoede en weinig rolmodellen, kennismaken met verschillende beroepen. Zo ontdekken deze jonge Rotterdammers welk werk bij hun talenten past en leren zij solliciteren. En dat zorgt voor een goede start op de arbeidsmarkt.
Een studio inrichten en moodboard maken
Ook Pameijer heeft als visie dat íedereen een talent heeft. Daarom gaven wij de 175 Rotterdamse jongeren deze dinsdag met veel plezier een kijkje in onze keuken. Pameijer is weliswaar geen architectenbureau, maar wij ontwikkelen wél nieuwe woonlocaties voor specifieke doelgroepen. Daarmee lieten wij de enthousiaste leerlingen ervaren dat al bij het ontwerpen van een gebouw goed moet worden nagedacht over de wensen en behoeften van de mensen die er straks gaan wonen.
In groepjes van zo'n 10 leerlingen kwamen de jongeren langs bij de stand van Pameijer voor een bliksemstage. In 20 minuten richtten zij samen een studio in van 3,6 x 7,2 meter met een badkamer en keukenblokje. Deze was voor een fictieve cliënt van Pameijer. Zij dachten niet alleen na over de indeling van de studio, maar ook over het gebruik van kleuren en materialen. Onder begeleiding van onze vastgoedadviseurs Leon, Fred en Matthijs en binnenhuisarchitect Laura Vennik (met wie wij veel samenwerken) leerden de jongeren waaraan je moet denken bij het inrichten van een studio voor mensen met een hulpvraag. De leerlingen sjouwden met meubels en plaatsten deze op een plattegrond-op-ware-grootte, die met tape op de bodem van de duwbak was gemarkeerd. Ook maakten zij moodboards met verschillende vloer-, behang- en stofstalen en met verschillende patroon- en kleurcombinaties.

Een interessante ervaring
De leerlingen waren erg geïnteresseerd in de cliënt voor wie zij de studio moesten inrichten. Want wat is eigenlijk een angststoornis? En waarmee moesten zij dan rekening houden bij de inrichting? “Die woning is veel te klein!” werd al snel geroepen. Want “waar moet ik dan tv kijken?”. “Je hebt wel 2 eetkamerstoelen nodig, voor als er een keer visite komt”, zei één van de leerlingen bedenkelijk. Maar dan wordt het erg vol. “Een opklapbaar bed of bedstee zouden in zo’n klein ruimte wel handig zijn”, werd er geopperd. Na het maken van haar moodboard zei één van de leerlingen opgewekt: “Ik wist helemaal niet dat je dit ook als werk kunt doen. Ik ken het alleen van tv”.
Met deze bliksemstage hopen wij de deelnemende jongeren een interessante ervaring geboden te hebben die hen verder kan helpen in hun loopbaanoriëntatie. Wie weet hebben wij hun interesse voor de architectuur óf de zorg deze dag wel aangewakkerd. Wij zeggen: doel bereikt!