10 jaar Buurtcirkel groots gevierd in Oud-Beijerland

22 januari 2024

De Buurtcirkel bestaat 10 jaar. Een jubileum dat werd gevierd in Oud-Beijerland. Daar werd de eerste Buurtcirkel opgestart door Pameijer, samen met vrijwilligers Tarita en Frans. Het was meteen een succes en nog altijd is hun huis een warme, veilige plek waar de deelnemers van de Buurtcirkel graag samenkomen.

 Medewerkers en cliënten van Pameijer gingen jaren geleden naar Engeland en Amerika om het concept te ontdekken. Daar zagen ze met eigen ogen hoe deelnemers aan de Buurtcirkel elkaar hielpen om zelfstandig te kunnen wonen en leven in hun omgeving. Niet veel later besloot Pameijer om hetzelfde concept in Nederland op te zetten. En zo werd 10 jaar geleden de eerste Buurtcirkel een feit.

Gewoon begonnen

Pameijer begon met een pilot van de Buurtcirkel in Oud-Beijerland. Tarita deed in haar buurt veel vrijwilligerswerk en werd gevraagd om de eerste Buurtcirkel te ondersteunen. Haar antwoord was direct: “Ja. En omdat ik nogal praktisch ben ingesteld, ben ik maar gewoon begonnen.”

Thuis meest logische plek

De eerste deelnemers van de Buurtcirkel ontving Tarita bij haar thuis. Ze vertelt dat ze een Indonesische achtergrond heeft. “In die cultuur is het heel normaal dat de deur voor iedereen openstaat en mee-eten nooit een probleem is. Samen eten verbindt. Zeker in een huiselijke sfeer”, zegt Tarita. “Ik vond ons huis dus de meest logische plek om de deelnemers van de Buurtcirkel elke week op woensdag te ontvangen. Gelukkig vond mijn man Frans dat ook. We doen het samen.”

Verrassing

De pilot in Oud-Beijerland zou 3 jaar duren. Inmiddels zijn er al vijf Buurtcirkels in de Hoeksche Waard en zijn Tarita en Frans al 10 jaar bezig. Net zo lang als de Buurtcirkel in Nederland bestaat. Vandaar dat hun huis dé plek is om het jubileum te vieren. Op woensdag 17 januari worden Tarita en Frans verrast als ze aan het eind van de dag samen thuiskomen. In de vrieskou worden ze opgewacht door (oud-)deelnemers, medewerkers van Pameijer, familie en zelfs de gemeente is goed vertegenwoordigd. Samen zingen zij een mooi persoonlijk lied voor het koppel voor een feestelijk versierd huis.

Waardering van de Wethouder

Wethouder Robin Heij van de gemeente Hoeksche Waard was ook aanwezig. Hij gaat over de uitvoering van Wonen, Welzijn en Zorg. “Geweldig dat Tarita en Frans hun Buurtcirkel nu al 10 jaar runnen. Ik heb veel waardering voor mensen die vrijwillig naar een ander omkijken. Zij maken onze samenleving steeds een beetje mooier.” De wethouder benadrukt hoe waardevol de Buurtcirkel is voor de zorgsector. “Er is een tekort aan geld en mensen in de zorg. Dankzij de Buurtcirkel hebben de deelnemers minder professionele zorg nodig. De deelnemers helpen elkaar en kunnen daardoor zelfstandig wonen. Dat is belangrijk voor henzelf en tegelijkertijd neemt het druk weg bij de zorg. Als gemeente verbinden we ons al 10 jaar aan dit mooie initiatief en daar gaan we mee door.”

Elkaar helpen

Wethouder Heij verwoordt de kracht van de Buurtcirkel precies zoals het is. Eén van de aanwezige deelnemers legt dat uit met een mooi voorbeeld. “Ik help enkele deelnemers met het onderhoud van hun tuin. Ze vinden dat zelf moeilijk. En als mijn tablet niet werkt, dan word ik weer geholpen door iemand uit onze groep die verstand heeft van technologie. Iedereen vindt het fijn om de ander te helpen.” De deelnemers praten veel met elkaar in de veilige omgeving van de Buurtcirkel. “Bij Tarita en Frans kan ik echt mezelf zijn. Zij behandelen ons zonder oordeel en dat is fijn. Mijn hele leven al krijg ik van iedereen labels en etiketten opgeplakt, maar die spaar ik helemaal niet.”

Niet oordelen

Oud-deelnemer Joeri heeft precies dezelfde ervaring. Hij zat een half jaar bij de Buurtcirkel van Tarita en Frans. “Zij gaven mij het gevoel dat ik er mocht zijn met al mijn gekkigheid en gebreken. Als ik hulp nodig had, dan kreeg ik die. Van Tarita, Frans en de andere deelnemers. Ik heb hier geleerd dat iedereen talenten en eigen kracht heeft. En dat ik vooral niet moet oordelen.” Het zijn lessen die Joeri goed van pas kwamen toen hij de Buurtcirkel verliet en bij Pameijer als Ervaringsdeskundige ging werken. En nu, 7 jaar later, maakt hij de volgende mooie stap. “Ik word Wooncoach. Een mooie baan die ik voor een groot deel te danken heb aan Tarita en Frans.”

Familie

Alle (oud-)deelnemers op het jubileumfeest praten op dezelfde manier over de eerste Buurtcirkel in Oud-Beijerland. Ze zijn dankbaar, enthousiast, trots en benoemen vooral het familiegevoel dat Tarita en Frans weten te creëren. Daarover zegt Tarita bescheiden: “Zonder de deelnemers, Pameijer en de gemeente was dit nooit de Buurtcirkel geworden die het nu is. En zonder hen hadden we het nooit 10 jaar volgehouden. Dat komt ook omdat het niet als Buurtcirkel voelt. Het is inderdaad een grote familie. Voor onze (oud-)deelnemers staat onze deur staat altijd open. Familie laat je niet voor een dichte deur staan.”

Buurtcirkel door heel Nederland

Het concept Buurtcirkel waarmee Pameijer 10 jaar geleden begon, is nu uitgerold door heel Nederland. Dat er nu zoveel Buurtcirkels zijn, is het bewijs dat het werkt. “Voor Pameijer was, is en blijft de Buurtcirkel belangrijk”, zegt Aimee Heijdenrijk, bestuurslid van Pameijer. “Voor de deelnemers zelf én met het oog op de toekomst. Het is goed dat mensen elkaar zo lang mogelijk helpen om uit het professionele zorgcircuit te blijven. Ik hoop van harte dat Tarita en Frans nog lang doorgaan met hun Buurtcirkel en een inspiratie zijn voor al die andere Buurtcirkels en vrijwilligers in heel Nederland.”

En door…

De (oud-)deelnemers van de Buurtcirkel hebben nóg een verrassing in petto. Met geld dat ze met elkaar hebben ingezameld, hebben ze een tegoedbon voor een kunstwerk van Galerie Atelier Herenplaats gekocht. Een onderdeel van Pameijer waar cliënten kunst maken. Tarita en Frans zijn dol op kunst. Met de tegoedbon kunnen zij een mooi kunstwerk uitzoeken voor thuis, als herinnering aan 10 jaar Buurtcirkel. Zichtbaar ontroerd roepen ze tot slot in koor: “En we gaan natuurlijk door!”

 

Vertel het door