Familiesupportgroep

Mantelzorg kan dankbaar werk zijn - en zwaar tegelijk. Misschien heb je het gevoel dat je leven niet meer in balans is. Bijvoorbeeld doordat je werk eronder lijdt. Of doordat je een moeizame relatie hebt met degene voor wie je zorgt. Misschien kost het je zoveel energie, dat je niet aan jezelf of je gezin toekomt. Of vind je het lastig om samen te werken met hulpverleners. Een Familiesupportgroep helpt je hierbij.

Wat is een Familiesupportgroep?

Een Familiesupportgroep is een groep mensen die allemaal mantelzorger zijn. Samen praat je over verschillende thema’s die hiermee te maken hebben. Hoe is het om mantelzorger te zijn? Welke gevoelens komen daarbij kijken? Welke verwachtingen mag je hebben van degene die jij ondersteunt en van hulpverleners? In een Familiesupport-groep wissel je persoonlijke ervaringen en tips uit. 

Voor wie is het?

Een Familiesupportgroep is bedoeld voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld als je langdurig een familielid met psychische kwetsbaarheden of een verstandelijke beperking ondersteunt.

Wat houdt het in?

Je begint met een individueel startgesprek. Daarin onderzoek je wat jouw vragen zijn als mantelzorger. Waar loop jij tegen aan? Wat wil jij verbeteren? Daarna ontmoet je anderen die ook een familielid met een beperking hebben. Je wisselt ervaringen uit. Wat is lastig voor jou? Hoe hebben andere mantelzorgers dingen aangepakt? Hoe kun jij in je kracht komen of blijven? Je vertelt en luistert, je leert en steunt elkaar.;

Wat levert het op?

Je hebt anderen in jouw omgeving leren kennen die ook een familielid met een psychische kwetsbaarheid of verstandelijke beperking hebben. Je vindt (h)erkenning en weet dat je niet de enige bent die dingen lastig vindt. Je hebt geleerd hoe je beter kunt samenwerken en je vragen kunt stellen. Je hebt je ervaringen kunnen delen en nieuwe ideeën opgedaan, zodat je met nieuwe energie weer verder kunt.

Wat is nog belangrijk om te weten?

 • Een familie-ervaringsdeskundige ondersteunt de Familiesupportgroep. Dat is iemand die zelf ook mantelzorger is (geweest) en weet hoe het is om langdurig zorg te hebben voor een familielid.
 • Een Familiesupportgroep komt 6 keer 2,5 uur uur bij elkaar in een periode van 6 maanden.
 • Er zijn minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Neem contact op

Wil je contact met iemand bij jou in de wijk? Vul je postcode in
Algemeen telefoonnummer:   010  271 00 00

Ook leuk om te lezen

 1. Betere samenwerking met mantelzorgers

  Betrokkenheid van mantelzorgers is voor veel cliënten belangrijk bij hun ontwikkeling en herstel. Het maakt dat zij zich extra gesteund voelen in hun eigen proces. Daarom maakt Pameijer zich sterk voor een goede samenwerking met mantelzorgers. En deelt zij haar ervaringen met andere professionals binnen de zorg.

  Lees verder
 2. Pameijer test robotkat

  Robotkat Orange Tabby is sinds november 2015 in de Verenigde Staten op de markt en door Pameijer naar Nederland gehaald. Het doel is het stimuleren van contact en het uitlokken van actie-reactie bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

  Lees verder