Familie - ervaringsdeskundigheid

Mantelzorg kan dankbaar werk zijn - en zwaar tegelijk. Misschien heb je het gevoel dat je leven niet meer in balans is. Bijvoorbeeld doordat je werk eronder lijdt. Of doordat je een moeizame relatie hebt met degene voor wie je zorgt. Misschien kost het je zoveel energie, dat je niet aan jezelf of je gezin toekomt. Of vind je het lastig om samen te werken met hulpverleners. Gesprekken met een familie-ervaringsdeskundige kunnen je daarbij helpen.

Wat is Familie-ervaringsdeskundigheid?

‘Familie-ervaringsdeskundigheid’ is een serie individuele gesprekken met een opgeleide familie-ervaringsdeskundige. Dat is iemand die zelf ook mantelzorger is (geweest) en weet hoe het is om langdurig zorg te hebben voor een familielid. Samen met hem/haar bespreek je dingen die je bezig houden in de ondersteuning van jouw naaste.

Voor wie is het?

‘Familie-ervaringsdeskundigheid’ is bedoeld voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld als je langdurig een familielid met psychische kwetsbaarheden of een verstandelijke beperking ondersteunt.

Wat houdt het in?

Je begint met een startgesprek. Daarin onderzoek je wat jouw vragen zijn als mantelzorger. Waar loop jij tegen aan? Wat wil jij verbeteren? Wat heb je nodig om jouw rol in de ondersteuning, samen met anderen, vorm te geven? Op een manier die bij jou past? Daarna spreken jullie regelmatig af om dingen die jou bezig houden te bespreken.

Wat levert het op?

Je hebt iemand leren kennen die ook een familielid met een psychische kwetsbaarheid of een (licht) verstandelijke beperking heeft. Dat geeft (h)erkenning. Je kunt in persoonlijke gesprekken werken aan de vragen die je hebt. Je kunt ervaringen delen en nieuwe ideeën opdoen, zodat je met nieuwe energie weer verder kunt.

Wie biedt de ondersteuning?

Een opgeleide familie-ervaringsdeskundige biedt de ondersteuning. Dat is iemand die zelf ook mantelzorger is (geweest) en weet hoe het is om langdurig zorg te hebben voor een familielid.

Hoe lang duurt het?

Je hebt wekelijks een afspraak van 1 uur. De ondersteuning duurt maximaal 6 weken. Afhankelijk van jouw behoeften en mogelijkheden. Je maakt hierover afspraken met een arrangeur van Pameijer. Die kijkt met jou welke ondersteuning past bij jouw vraag.

Een vraag? Advies of hulp nodig?

Neem contact op. Bel of mail gerust. Of laat je door ons terugbellen of mailen.

Vul je postcode in.