Update 14 januari: vaccineren van cliënten en medewerkers

14 januari 2021

Minister de Jonge heeft deze week een nieuw perspectief en tijdpad voor vaccinatie van cliënten en medewerkers in de gehandicaptenzorg gegeven. Hier zijn we blij mee en we hopen dat zoveel mogelijk cliënten zich laten vaccineren. Tegelijkertijd is het aantal beschikbare vaccins in Nederland nog beperkt en moeten we nog even geduld hebben. De vaccinatie van cliënten start waarschijnlijk vanaf 25 januari. En de vaccinatie van onze medewerkers vanaf 8 februari. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins. Houd dus onze nieuwsupdates in de gaten.

Vaccinatie is een belangrijke stap om onze cliënten en zorgmedewerkers te beschermen tegen het virus. Met het vaccineren bescherm je jezelf én de mensen om je heen. Dit betekent dat we een nieuwe fase in gaan en dat er misschien weer meer mogelijk is. En het brengt ons dichter bij een leven zonder coronaregels.

Vaccinatie van cliënten die bij Pameijer wonen (intramuraal)

Alle cliënten (zowel GZ als GGZ) die bij Pameijer wonen, kunnen waarschijnlijk vanaf 25 januari worden gevaccineerd. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging van hun huisarts.

Voor het toedienen van een vaccin is toestemming nodig. Die vragen we van de cliënt zelf. Is de cliënt wilsonbekwaam? Dan vragen we toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger. Dit gebeurt via de begeleiders van onze woonlocaties. 

De huisarts is verantwoordelijk voor het vaccineren. Per locatie kijken we samen met de huisarts hoe dit het beste kan gebeuren. Bij locaties met zeer kwetsbare cliënten proberen we om het vaccineren bij de cliënt op de locatie te doen.

Vaccinatie van overige cliënten

Cliënten die zelfstandig wonen en ambulante begeleiding krijgen, krijgen een uitnodiging voor één van de volgende vaccinatierondes. Het is helaas nog niet bekend wanneer deze vaccinatierondes plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins.

Vraag en praat mogelijkheden voor cliënten en naasten

Om over het vaccineren een goed besluit te nemen, kan het helpen om erover te praten. Betrouwbare informatie is heel belangrijk. Daar helpen we je graag bij. Ben je cliënt of naaste van Pameijer? Dan kun je op verschillende manieren in gesprek gaan of vragen stellen aan een arts, iemand van het Medisch Team of een ervaringsdeskundige:

  • Mail je vraag naar veilig@pameijer.nl
  • Meld je aan via veilig@pameijer.nl voor een online vaccinatie Huiskamer voor een individueel gesprek (iedere woensdag tussen 14.00 – 15.30 uur). Laat ons duidelijk weten dat je aan een individuele Huiskamer wilt deelnemen.
  • Meld je aan via veilig@pameijer.nl voor een online vaccinatie Huiskamer voor een groepsgesprek (iedere donderdag van 19.00 – 20.30 uur). Laat ons duidelijk weten dat je aan een groep Huiskamer wilt deelnemen.
  • Meld je aan via veilig@pameijer.nl voor een online vaccinatie Huiskamer op aanvraag. Deze Huiskamer is bedoeld om met een groep mensen die je kent (bijvoorbeeld jouw mede-cliënten of verwanten) over vaccineren te praten. Laat ons duidelijk weten dat je aan een Huiskamer op aanvraag wilt deelnemen. En zet alvast de vragen die jullie hebben in de mail.

Elke Huiskamer wordt begeleid door een medewerker van het Medisch Team van Pameijer en een ervaringsdeskundige. Als je bent aangemeld ontvang je per mail een bevestiging met de datum en het tijdstip van de Huiskamer, een link om toegang te krijgen en uitleg over hoe het werkt.

Vertel het door